Inför långsegling till Shetland och Skottland.

De sista två dagarna har gått till mer eller mindre intensiva förberedelser. På lördag förmiddag åkte vi in till Torp i Uddevalla för att storhandla förnödenheter inför våran långresa till Shetland och Skottland. Vi hade bestämt sedan innan att vi skulle skaffa mat för 5 veckor oavsett om vi åt det eller ej. Det ju lång hållbarhet på konserver. Vi ville testa att storhandla för att se hur mycket mat vi kan få plats till. Vi märkte att vi får plats till ganska mycket mat, vi har till och med plats över så det blir inga problem med platsen i framtiden. Vi har hela kölsvinet, under durken, kvar att fylla med konserver. Vi har köpt konserver och lite färsk mat som potatis och grönsaker, dessa håller inte så länge. Vi tänker fiska på vägen upp och hoppas på färsk fisk under resans gång. Förhoppningsvis behöver vi inte äta så mycket konserver men det tryggt att veta att vi har mat ombord.

Vi hann precis hem så Eva hann duscha innan hon åkte på jobb, sista passet innan semestern. Joakim fick jobbet med att packa och stuva all mat,7 stora kassar blev det.

Vi har otroligt vänliga och gästfria båtgrannar som har bjudit oss på kaffe nästan varje dag, vi har bara haft Nescafe Lyx och det smakar inte som det låter. Våra båtgrannar har bryggkaffe vilket är sagolikt gott när man har druckit pulverkaffe i två veckor, vilken skillnad! Vi bestämde oss för att köpa en pressbryggare, en sådan som man häller varmt vatten över grovmalet filterkaffe och pressar en sil till botten och vips så är det färdigt. Det blev en riktig god kopp kaffe på söndag morgon.

Joakim har byggt en vagga på fördäck till gummibåten, dingen, det blev mycket bra. Nu kan vi gå på båda sider om dingen vilket vi inte kunnat innan. Vi får även upp luckan till förpiken såpass att vi kan vädra. Vi har satt i öglor i däcket och spänt spännband över dingen så nu sitter den gott fast. Eva har köpt in saker till förbandslådan, däribland sjösjukepiller som hon tänkte att hon skulle prova, för att se hur kroppen reagerade på dom. Det sto på bipacksedeln att man kunde bli sömnig av dom, väl…det blev hon. Efter hon tagit det lilla pillret fick vi besök av Joakims föräldrar, då fick vi använda våran nya kaffebryggare och dom hade med sig goda bullar. Det var så trevligt att se dom igen. Mycket skratt och trevligt prat. Ca en halv timma efter dom åkt kom Joakims syster och man med sin lilla söta båt på besök, det blev ännu mera skratt och trevligt prat, och mera kaffe givetvis. Efter dom hade åkt kom våra nya hyresgäster, så det var bara att åka upp till huset och önska dem välkommen. Nu börjar Evas ögonlock bli tunga. Vi åker ner till båten för att fortsätta greja med den och Eva känner sig riktig seg. Hon lägger sig på soffan i kajutan och somnar som ett barn. Efter ca en timma vaknar hon och känner sig pigg och allert igen. Eva tror att hon avvaktar med sjösjukepiller till det blir riktigt aktuellt och då är det säkert ändå för sent att ta dom 😉

Vi blev erbjuden färska kräftor av vår snälla båtgranne till kvällsmat, men tyvärr hade vi kött som vi var tvungna att äta upp innan det blev dåligt, men tusen tack Stefan och Ann Christine för er generösa erbjudan.

Nu är båten städat och sjöstuvad och vi är så förberedda vi kan vara. Det lite svårt att förbereda sig på något man inte vet hur kommer att bli men allt känns tryggt. Vi har en riktig sjösäker båt och har bra säkerhetsutrustning ombord. Nu kommer vi segla flera dygn i sträck och det är helt nytt för oss.

Vi har satt upp ett vaktschema med 4 timmars intervaller, med undantag för mitt på dagen då vi gör ett tvåtimmarspass var så vi får bytt vakter. Joakim är en morgonmänniska fast han älskar vackra solnedgånger, och Eva är mera en kvällsmänniska, fast hon älskar att få med sig tidiga soluppgånger. Det kanske blir för långa pass, men då ändrar vi till tre timmars pass. Vi är flexibla och vi kommer nog hitta det som passar oss bäst.

Dingen sitter gott fast, ifall grov sjö.

Ny stekpanna som vi fick av Joakims föräldrar, passar perfekt till gasolköket.

Våran nya kaffebryggare 🙂

2 reaktioner till “Inför långsegling till Shetland och Skottland.

  1. Det ser ut som dere har det helt perfekt. Var dere på vekta før avreise? Slik at dere kan se hva som har skjedd når dere har så mye mat rett foran nesen. Kos dere på turen til de britiske kyster (selv om Shetland er nesten norsk). Det er hyggelig å følge med i deres eventyr og gleder meg til å høre hvordan det går.

    Gillad av 1 person

    1. Ja vi storkoser oss nå. Idag har vi fisket og vi fikk 5 makrell, så nå koker jeg poteter og gulrötter, steker fisk og løk. Vi gleder oss masse til å sette tennene i maten 😊

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s