Vackra Shetland

Efter en god natt i sängen utan att passa vakter vaknade vi utvilade och nyfikna på vad dagen skulle bringa. Efter en snabb frukost gav vi oss ut för att hyra bil. Vi hade inte bokat någon bil så det var på vinst eller förlust vi gick till en av dom tre uthyrningsfirmorna som finns i Lerwick. Vi hade tur, vi kunde få hyra en bil tills på måndag morgon, den sista bilen dom hade inne. Det nappade vi direkt på. Bra var det för det kom flera in som ville hyra bil. Vi hade köpt kartor över Shetland tidigare så det var bara att ge sig av ut i äventyret. Det är vänstertrafik här men det gick bra. Vi körte söderut, tänkte ta den södra delen idag och den norra delen på lördag och söndag. Evas störste önske var att få se lunnefåglar, och det fick vi, många!

Vi körde på smala vägar, så smala att det bara var plats för en bil på många ställen men alla vägar var asfalterade och i mycket bra skick. Det var sagolik vacker natur, väldigt grönt, inga träd, massor med kullar och ett otroligt rikt fågelliv. Många fina sandstränder och mängder med får. Vi körde drygt 4 mil ner till Sumburgh Head, på vägen dit stannade vi vid en utgrävning från järnåldern. Mycket trevlig personal berättade om samhället dom grävt fram. Det var byggt upp en kopia av ett av husen så man skulle få en idé om hur det kunde sett ut. Dom hittade byn när det skulle byggas väg till flygplatsen, vars landningsbana korsade bilvägen och man får stoppa biltrafiken varje gång det kommer eller går ett flyg. Häftigt!

Fyren vid Sumburgh Head

Lunnefågel vid Sumburgh Head.

Vacker utsikt.

Utgrävningar från järnåldern.

Vidare körde vi till Sumburgh, där fanns ett hotel i en fin gammal slottsliknande byggnad. Där åt vi lunch. Vidare körde vi till Sumburgh Head, en fyr med tillhörande byggnader. Det fanns cafe, ett lite museum med gamla stora båtmotorer i, det fanns en utställning om havet och djurlivet runt Shetlandsöarna, hur människan har påverkat och hur människorna här försöker återställa och städa upp all plast, fisknät o.dyl. som spolats i land här. Det är förvånansvärt lite skräp att se här. Vi har mycket mer hemma. Dom som bor här plockar tonnvis med skräp varje år. Nästan 30 % av befolkningen engagerar sig i det varje år, och medvetenheten ökar så fler anslutar sig varje år. Men bäst av allt var ju att se dessa små lunnefåglar, dom är så vackra. Vi har sett många stormfåglar på väg hit och dom har häckningsesong nu precis som lunnefåglarna. Lunnefåglarna hade bohålor där dom häckade, stormfåglarna hade rede. Vi kom ganska nära fåglarna, det var så häftigt. Vi så även mängder med sillgrisslor och en och annan havssula. Dessa majestätiska fåglar som glider genom luften. Vi tillbringade timmar där innan vi vände norrut. Vi körde på västsidan hemåt, körde inom Scalloway och ut på öarna. Vi vände vid Hamnavoe och körde tillbaka till Lerwick. Vi var hungriga när vi kom hem till Amiga. Mat och vin innan sängdags.

Det var en minnesrik dag och i morgon är en ny dag som vi ser fram emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s