Tekniskt fel och vindvrid

1 juli 2019

Måndag morgon vaknade vi sent, det va gött. Vi låg ju så fint i lä i viken. Åt en lång frukost och tog en lång promenad till hamnen på Kalvö, som är en mysig ö.

Det blåste kuling men solen sken.

Vi har konstaterat att våran AIS inte funkar. Vi har bytt den tidigare med samma symtom. Den gör allt rätt utom att visa var vi är😳.

Det känns ju knäppt när man på bryggan har skrävlat med hur bra det är med AIS och att ni kan följa oss var vi är.

Den måste vi få ordning på.

Om inte för att dom stora fartygen ska se oss.

På eftermiddagen kom det några båten till och lade sig i viken varav en i vårat tycke alldeles för nära. Det kändes inte bra. När sedan en man i besättningen ställde sig på badbryggan och pissade rakt ut , kom jag och tänka på lilla Kalle som fick en utskällning av badvakten för att han pissade i polen, Kalle försvarade sig med att säga att alla pissar ju i polen.

Ja men inte ifrån kanten, sa badvakten.

Jag sov inte så mycket den natten.

Jag vaknade av att kätting drogs in lite av båtgrannen som låg nära, nu va han bara några meter bort då våra båtar inte rör sig lika i vinden

Vaknade igen då vindgeneratorn drog igång, ett tecken på att vinden hade vridit och vi inte längre hade lä. Kollade ut genom fönstren, var va den andra båten.

Alldeles bakom. Inte bra. Kollade hur våra båtar rör sig i förhållande till varandra i en timma. Jo det klarar sig nog. Somnade igen.

Vaknade igen. Det regnar som fan, måste stänga taklucka. Somnade igen.

Vaknade igen av vindgeneratorn, blåste säkert 10 m/s nu. Så mycket skulle det ju inte blåsa. Kollade båtgrannen, som va nära men inte närmare. Somnade igen.

Vinden ökade igen,och mer regn. Nä nu får det fan va bra!!!

Vi ligger inte bra här. Kollade ut och och nu va vi riktigt nära. Vi måste här ifrån.

Jag väckte Eva och förklarade att vi måste förbereda oss för att gå. Mitt sjöställ låg fint i en väska med alla mina seglargrejer längst in i förpiken som va full. Så smidigt.

Jag fick ta ett galonställ som låg överst i packningen.

Måste dra in kättingen en bit, vi ligger för nära. Får inte paja vindrodret mot den andra båten. Trycker på knappen till ankarspelet och inget händer.

Jävla säkring. Glapp igen. Med blöta galonkläder ålar jag mig in i förpiken längst in förbi seglarkläderna, extra slangar och segel, med pannlampan på och vinglar på säkringen och hoppas på att det nu ska fungera.

Jodå nu funkar det fint.

Det blåser bra nu.

Vi startar motorn och Eva går fram på fördäck för att hissa upp ankaret. Jag får parera med rodret för att ligga med båten rakt mot vinden samtidigt som Eva pekar åt vilket håll kättingen ligger. Vi är loss och på väg till ett lugnare ställe. Jag pustar ut och är blöt. Klockan är 6:30 samtidigt som jag tänker på en go säng i ett varmt och stilla hus

Jocke och Eva

4 reaktioner till “Tekniskt fel och vindvrid

    1. Alldeles rätt, Joakim hade en jobbig natt där han var orolig för vindrodret. Den norska båten låg bara några meter från oss och hade vårat ankare draggat lite så hade vi krockat 😱, men det gick bra och inatt har vi sovit gott 😊😴

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s