Mandal istället för Nordsjön.

Dagarna i Lillesand gick fort, vi hade fått läckage på regulatorn på gasolen. Joakim gick iväg för att köpa ny men i Norge har dem en egen standard som inte passade våra två fulla flaskor. Inte ville vi köpa nya heller när vi precis fyllt våra gamla flaskor. Än en gång blev Jonny den räddande ängeln, han åkte inom Seasea och köpte en ny till oss. Sen körde han på motorcykeln till Lillesand för att lämna regulatorn. Stort tack till dig Jonny!

Joakim kopplade in AIS’en också så nu fungerar även den. Det är vi mycket glada över. Jag tvättade kläder och bakade bröd, handlade in det sista och gjorde mat som vi skulle ha på överfarten. Vi även njöt av soliga dagar och fick trevligt kvällsbesök av en barndomsvän till mig. Det var roligt. Vi kollade vädret varje dag och beslöt oss för att gå onsdag morgon direkt till Inverness. Vi skulle vara tvungna att kryssa oss ut förbi Lindesnes i ca 8 m/s, det hade vi gjort förrut så det skulle inte bli något problem.

Resan startade med att gå för motor genom Blindleia, en otrolig fin tur inomskärs. När vi närmade oss Grimstad så var vi tvungen att gå ut på öppet vatten. Till att börja med var det inget problem men ganska snart började sjön resa sig och vinden ökade. Skönt tyckte vi, då får vi lite fart på båten. Men sjön blev mer och mer stökig och vinden ökade hela tiden. Vi revade storen till andra revet och nu blåste de 11 m/s. Vårat vindroder är fantastiskt, det höll stadig kurs så vi behövde inte styra. Joakim gick ner i båten för att klä sig med varmare kläder, och när han var färdig var det min tur. Först skulle jag på toa och det var ett strapatsfullt äventyr bara det. Sen när jag hade krånglat på mig underställ och seglarbyxor så skulle seglarstövlarna på, jag fick på mig en. Då kände jag det, jag måste spy. Skuta kastade på sig, åt alla håll kändes det som men jag klarade komma mig till diskhon innan jag spydde. Sen var det bara att leta efter andra stöveln som for runt på durken. Fick äntligen tak i den så var det att spy igen. Just då kände jag mig inte så tuff. Men jag fick på mig stöveln och resten av kläderna innan jag äntligen kunde kliva upp i friska luften. Ååå så skönt det var. Det konstiga med sjösjukan denna gången var att vi blev inte illamående alls. Jag bara spydde och färdig med det. Vi hade satt på oss receptbelagda plåster så jag tror det var det som hjälpte oss. Plåstret heter Scopoderm och varar i 72 timmar.

Efter ytterligare timmar där vinden blåste dryga 12 m/s och havet blev ännu mer stökigt med 3 meters korta vågor, då beslöt vi oss för att gå in till Mandal. När vi närmade oss kusten och kunde vända fören in mot mandal, då fick vi sidovind, tog Amiga fart och vi seglade in mot hamnen med en fart på dryga 8 knop. Nu blev vågorna mindre och allt blev roligt igen. Nu kunde vi njuta av seglingen igen.

Vi lade oss ute på en fransman som låg i hamnen, vi var vrålhungriga så när vi tagit hand om Amiga, hängt våra kläder till tork då smakade det ljuvligt med mat och kaffe. Vi tänkte vi skulle ta en landaröl men avstod för alkohol och Scopoderm går inte ihop.

Når vi skulle krypa till kojs så kom en stor motorbåt och lade sig utanpå oss. Kaptenen ombord hade lite koll eller så var han inte nykter, han körde rakt in i båten framför oss och gjorde ett hål i skrovet på den! Joakim tog bilder på regnumret på den anfallande båten ifall det skulle bli frågor om vilken båt som gjort det. Det var ingen ombord på båten som fick hål i sig.

Vi tänkte att det blir nog inte mycket sömn inatt, men vi sov som två små barn.

Nu idag gör vi ett nytt försök att ge oss av till Skottland.

4 reaktioner till “Mandal istället för Nordsjön.

  1. 😳😵 HÅL I BÅTEN!!! Tur att det inte var eran 😄 … Så härligt att få följa er så här på resan ❤️…känns liksom man är med där i kabyssen 😂❤️❤️❤️❤️

    Gillad av 1 person

  2. Vilka sjöbusar ni råkar på! Ja det är nog så att alla ska inte ha båt😅 Oj det var väl 90 mil fram o åter som Jonny gjorde👍vilken syskonkärlek🥰Ha nu en god seglats över till Skottland🤗Kram på er

    Gillad av 1 person

  3. Vad är det för människor som inte kan hålla sina båtar! Vilken tur att ni klarade er från skador!! Ja en del skulle inte ha båt😅Oj Jonny for väl ca 90 mil 👍vilken syskonkärlek🤗 Ha nu en fin seglats över Nordsjön🥰Kramar från oss

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s