Peterhead i Skottland.

Jösses vilken god natt vi fick efter vi anlände Peterhead. Man uppskattar verkligen sängen högt efter en översegling även om den inte tog så lång tid.

Följande morgon blev det dukat med god frukost, ägg och bacon och finkaffe. Finkaffe är presskaffe och fulkaffe är frystorkat kaffe. Vi bestämde oss för att bara ta det lugnt, gå en promenad för att bli känd i området. Men först och främst ville vi ta en dusch och klarera in i hamnen. Det gick snabbt och enkelt. Peterheads gästhamn är billig och dusch och el ingår i priset. Det var underbart att få duscha och byta kläder. Ullunderstället hamnade i tvättkorgen så det kunde tvättas vid ett senare tillfälle.

Det är inte så varmt här ca 12 – 15 grader på dagen när det mulet, och det är det ganska ofta. Hamnvakten skämtade med en kund som var från Aberdeen om att sommaren hade varit en dag förra veckan.

När alla bestyr var gjorda gick vi iväg mot staden. Det var en liten bit att gå men vi behövde röra på oss efter överfarten kände vi.

Affären låg ett par km från hamnen och var öppen även på söndag så vi fick handlat det vi behövde. Ganska orutinerat av oss, nu fick vi ju gå runt å bära varorna vi köpt.

Vi gick tillbaka till båten. Joakim kände sig trött så han la sig för att vila en stund, men jag kände mig full av energi så jag gick igång med att skura sittbrunnen. Den blev skinande ren och doftade grönsåpa även dagen efter. Härligt!

Nu känns det på riktigt att vårat äventyr har börjat tycker jag. Vi träffar på långseglare och de har så mycket att berätta. Våra båtgrannar kom från Danmark och var på väg hem efter att ha seglat ett år i Karibien. Det var med blandade känslor de seglade hem. Deras äldsta son ville inte alls segla hem, han ville stanna i Karibien. Vi fick än en gång tips om Tobago, vi kanske åker dit ändå. De hade även varit i Marocco och tyckte det hade varit fantastiskt. Vi hade mycket att se fram emot sa de.

Här ligger båtar från Tyskland, Nederland, Danmark och så oss plus en svensk båt till. Det låg massor med båtar när vi kom, som seglade i sällskap, tror det var runt 20 stycken. De hade en egen flagga som det stod ”Ocean People” på varje båt. De drog på morgonen så när vi gick upp var det många lediga platser i hamnen.

Vi njöt av en god flaska rödvin till maten på kvällen.

I morse vaknade jag med att måsarna skrek på utsidan, det skönt att bara ligga kvar och lyssna på dem tills magen vill ha frukost och kaffe. Vi tog på oss varma kläder för att utforska staden efter frukost. Det var ju fullkomligt onödigt för solen sken från blå himmel nästan hela dagen. Det fanns en stadsvandringskarta som vi laddade ner på telefonen, den tog oss runt till sevärdheterna i staden. Vi hittade ett mysigt café där vi tog en kaffepaus med gott tillbehör.

Peterhead blev grundad i mitten på 1500 talet och har haft både välgörande vattenkällor, fattighus och varit med om första och andra världskrig med stora förluster av människor. Det ligger en gammal gravplats på vägen till staden och där fanns det minnesmärken från båda världskrigen.

Vi hittade även en affär som sålde kiltar, jättefina dräkter från distriktet här.

När vi väl var tillbaka i båten stekte Joakim pannkakor mens jag tog med tvätten till tvättstugan. Men den var upptagen, jag bestämde mig för att tvätta för hand och så fick det bli. Det blev både rent och torrt innan det var läggdags, även ullunderställen. Kvällen ägnades åt att kolla tidvattentabeller vid Inverness och strömmar från Peterhead, runt udden och mot Inverness.

6 reaktioner till “Peterhead i Skottland.

  1. Härligt ni har det👍Trevliga möten med olika nationaliteter och att få utbyta erfarenheter🤗 Blev det någon kilt till Joakim💃🏻kan väl vara skönt att ha senare i värmen😅😂Ha det fortsatt gott♥️♥️Kram på er

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s