Sista dagen med 4 hjul..

Jaha, nu sitter vi och väntar på färjan som ska gå om en timme. Vi kom inte med den förra, men vi har ju ingen tid att passa så då är det ingen fara med oss. Plötsligt så hör vi hur det dunkar i sidan på bilen, inte bara en gång men flera gånger. Joakim öppnar för att se vad som händer, och där på utsidan sitter en mås och knackar på 😁. Förmodligen såg han sin spegelbild i bilen eller så kanske det var en fläck som så god ut.

Vi startade dagen med att titta på kryssningsfartyget som kommit in i hamn under den tidiga morgonen. Den bar norsk flagga och var 228 m lång och nästan 29 m bred. Alla affärer har vanligtvis stängt på söndagar men inte idag. Med kryssningsfartyg kommer massor av turister och då vore det väl dumt att ha stängt. Vi passar på att ge oss av innan första båten med turister anländer hamnen.

Planen för dagen var att köra norrut, till Storbritanniens nordligaste ö, Unst. Det är sista dagen vi har bil så då tänker vi nyttja dagen med upptäcktsfärd även idag. På väg till Unst var vi tvungen att åka färja, inte mindre än två stycken. Vi hade flyt och kom med båda två på en gång då vi kom fram. Vårat mål var nationalparken som ligger längst norr på ön. På vägen dit passerade vi ett vikingaskepp och ett långhus från vikingatiden. Skeppet var byggd i Sverige och meningen var att det skulle seglas till USA men kom inte längre än till Shetland. Det blev till slut så att Shetland tog över skeppet och renoverade det. Långhuset är byggt upp efter fynd från olika ställen i världen.

Vi åkte vidare, ett snabbt besök i Norwick som hade en vacker strand. Vi fick vända där och åka en bit tillbaka för att komma på vägen till Hermaness naturreservat. Det var fina stigar att gå upp till klipporna. Vi såg storlabb med ungar på nära håll och havssulor som gled över himlen. Når vi kom upp kände vi en stark frän lukt, som vi inte känt förrut. Vi fortsatte en bit fram och där fick vi se vad som luktade…en jättestor fågelkoloni av havssulor. Det är häckningssäsong för dom nu. Det brukar vara ca 100 000 fåglar där under häckningssäsongen. Det blåste så mycket att det inte gick att spela in ljudet, det var otroligt mycket ”snack” där på bergsidorna. Vi kunde även se Muckle Flugga från där vi stod, Shetland och givetvis Storbritannens nordligaste fyr.

Vi vände näsan hemmåt efter dagens höjdpunkt, kände oss mätt på intryck. Vi kom med första färjan men som sagt inte andra. Planen för resten av kvällen är att duscha och äta middag, sen blir det nog tidig kväll för i morgon är en ny dag.

Storlabben kom vi nära.

Den lille vita ön som sticker upp till höger i bild är Muckle Flugga.

Tusentals häckande havssulor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s